فهرست مطالب

مطالعات زبان و ادبیات فرانسه - سال ششم شماره 1 (تابستان و پاییز 1394)

نشریه مطالعات زبان و ادبیات فرانسه
سال ششم شماره 1 (تابستان و پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرانک اشرفی، فرناز ارفعی زاده صفحات 5-20
    مطالعه ی مکان به عنوان یکی از بخش های پر اهمیت بررسی آثار ادبی شناخته می شود. زیرا مکان و چگونگی به تصویر کشیده شدنش در رابطه ای مستقیم با مفاهیم و معانی متعددی در دنیای ادبیات قرار می گیرد. ارتباط مکان با فضای خود زندگی نامه ای و خود تخیلی در آثار کولت، به مکان اهمیتی دو چندان می دهد و درست به همین علت در سیدو، پیچک های تاک و گندم نارس، سه اثر مهم از این نویسنده ی زن قرن بیستم، مکان تبدیل به مفهومی چند وجهی می شود. در میان سه اثر یاد شده، سیدو اثری خود زندگی نامه ای و پیچک های تاک و گندم نارس خود تخیلی هستند. در همین راستا و درمقاله ی حاضر کوشیده ایم تا با استفاده از شیوه نقد ژان پیر ریشارد و باشلار، به بررسی مکان و ساختار آن و همچنین چگونگی وصف آن در این سه اثر بپردازیم. با این دید که این بررسی ما را در درک هر چه عمیق تر دنیای خیالی نویسنده، شخصیت و حالات او و به خصوص جایگاه مکان در بازنویسی خاطرات در قالب رمان یاری رساند.
    کلیدواژگان: کولت، مکان، سیدو، پیچک های تاک، گندم نارس
  • صفیه اصیلی، محمدرضا فارسیان صفحات 21-32
    با الهام از توماس مور، رابله نیز در ادبیات فرانسه ی قرن شانزدهم دست به خلق نخستین مدینه ی فاضله با نام «دیر تلم» می زند، دنیای کوچک مطلوبی که در آن افکار رابله نضج می گیرد، پرورش می یابد و به ثمر می رسد. او جامعه ای را به تصویر می کشد که عاری از قید و بند جنگ است؛ جامعه ای مذهبی و متمدن. شخصیتهای رمان رابله علی رغم جثه عظیم و خارف العاده شان، دارای ویژگی های اخلاقی و قوه تفکر می باشند. ساکنین «دیر تلم» نه تنها قادر به خواندن و نوشتن هستند بلکه صاحب دانشی وسیع در علوم مختلف می باشند. سرزمین آرمانی رابله عاری از تمام ویژگی های تاریک وسطایی است؛ نه رد پایی از علوم خشک قرون وسطی به چشم می خورد و نه خبری از سلسله مراتب کشیشان است.
    در این پژوهش، با استمداد از رویکرد موضوعی، خواهیم دید آیا دنیای آرمانی رابله حاصل رویاهای نویسنده است و یا بازتابی از واقعیت زمان او. در این راستا، در اولین گام به بررسی شرایط حاکم در فرانسه در زمان رابله پرداخته ایم. سپس ویژگی های «دیر تلم» را، که یکی از فصل های رمان گارگانتوا را تشکیل می دهد، مطالعه کرده ایم تا نشان دهیم که قلمرو تخیلی رابله در واقعیت ریشه دارد و نه در رویا.
    کلیدواژگان: ادبیات فرانسه قرن شانزدهم، آرمان شهر، رابله، گارگانتوا، دیر تلم
  • زهرا برنای زنوزی، مهدی حیدری صفحات 33-48
    امروزه پیشرفت تکنولوژی و مدرنیته موجب سلب آرامش بشر شده است؛ موضوعی که یکی از دغدغه های اصلی نویسندگان معاصراز جمله تورنیه و لوکلزیو بوده و هست. آنان بر این باورند که زندگی بشر در خطر است و به این دلیل به زندگی بدوی پناه می برند.
    از دیدگاه هایدگر علت اصلی اضطراب انسان مدرن همان احساس نوعی خلا وجودی است. از نظر این متفکر آلمانی تنها راه حل ممکن برای رهایی از این مشکل بازگشت به خویشتن است. یاسپرس نیزمتد خودرا مانند هایدگر اما به شیوه ای مثبت ارایه می دهد. او توسل به خداوند را تنها راه چاره برای فرار از پوچی این دنیای پرزرق و برق پیشنهاد می کند. دو نویسنده موضوع این مقاله باتحلیل شخصیت های داستان هایشان در فضایی دور از پیشرفت و تمدن و به سبک «وحشی نیکوکار» به نقد و بررسی هویت انسان مدرن پرداخته و از طبیعت بعنوان نمونه ای ایده آل از دنیای بی آلایش و غیر صنعتی مدد می گیرند.
    ما در این مقاله برآن بوده ایم تا با نگاهی به عقاید باشلار و با تکیه بر اسطوره وحشی نیکوکار، به مطالعه ویژگی های مثبت زندگی بدوی و به بررسی نقاط اشتراک آرای تورنیه و لوکلزیو از ورای دو شخصیت جمعه و موندو بپردازیم.
    کلیدواژگان: اسطوره وحشی نیکوکار، مدرنیته، تنهایی، مسافرت، معصومیت
  • محمد حسنی، وحید نژاد محمد، مریم شهودی، معصومه طالبی صفحات 49-68
    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی مولفه های بنیادی تدریس اثربخش در زبان فرانسه بر اساس دیدگاه دانشجویان رشته زبان انگلیسی و بر اساس روش توصیفی-همبستگی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش 128 نفر از دانشجویان رشته زبان انگلیسی یکی از دانشگاه های دولتی شمال غرب کشور ایران، ارومیه، در سال تحصیلی 93-1392 بودند که با استفاده از روش سرشماری کامل، تمامی آن ها برای پاسخگویی به پرسشنامه انتخاب شدند. یافته ها نشان دادند که تدوین مولفه های هشت گانه به عنوان مولفه های بنیادی تدریس اثربخش زبان فرانسه از برازش نسبتا خوبی برخوردار می باشد. نتایج ضریب همبستگی پیرسون، حاکی از آن بود که بین بیشتر مولفه های بنیادی تدریس اثربخش زبان فرانسه ارتباط مثبت و معنی داری وجود دارد. نتایج آزمون t تک نمونه ای نیز نشان داد که دانشجویان رشته زبان انگلیسی، اساتید زبان فرانسه خود را در مولفه های تسلط بر محتوا، مدیریت کلاس و ارزیابی یادگیری به طور معنی داری پائین تر از میانگین نظری و در مولفه های مهارت های عرضه محتوا، راهنمایی و مشاوره، رعایت مسائل اخلاقی در آموزش و مهارت های ارتباطی نیز بالاتر از میانگین ارزیابی می نمایند.
    کلیدواژگان: مولفه های بنیادی تدریس اثربخش، آموزش، زبان فرانسه، دانشجویان زبان انگلیسی، مهارت ها
  • رزیتا عیلانی صفحات 69-85
    شاهکار در جستجوی زمان از دست رفته، تحلیلی ادبی و اجتماعی است که در آن پروست فرهنگ زمان و مکان عصر خویش را به نمایش می گذارد. انتقال مفاهیم فرهنگی در رمان ترجمه شده مستلزم کاربرد روش های علمی مترجمان جهان است. در این مقاله با ذکر مثال هایی به بررسی این موضوع پرداخته ایم که مهدی سحابی کلمات دربردارنده مفاهیم فرهنگی فرانسه را با اتخاذ چه روش هایی ترجمه کرده و تا چه اندازه در انتقال این مفاهیم موفق بوده است. به منظور محدود نمودن موضوع، فقط برخی اسامی خاص شخصیت های واقعی و تخیلی، مکان ها، غذاها و مطبوعات مورد بررسی قرار گرفته است. روش های مترجم در این مثال ها شامل آوانویسی به فارسی، توضیح در بخش یادداشت ها، معادل سازی و تغییر به حالت اسم عام است. روش آوانویسی همراه با توضیحات اضافی مترجم و یا توصیفات نویسنده در متن، به خوبی مفاهیم فرهنگی را بیان و اصالت اسم خاص را نیز حفظ می کند. اما فقدان توضیحات در برخی مثال ها نمی تواند بار فرهنگی کلمه را منتقل سازد. معادل سازی با لغتی در زبان مقصد و یا جایگزینی با نامی عام نیز به طور کلی از پشتوانه فرهنگی واژه می کاهد و خواننده را به مراجعه به متن اصلی ترغیب می کند.
    کلیدواژگان: در جستجوی زمان از دست رفته، مهدی سحابی، روش های ترجمه، نام های فرهنگی، آوانویسی، معادل سازی
  • فرزانه کریمیان، مهسا امامت جمعه صفحات 87-106
    رمانتیسم، جنبش ادبی ابتدای قرن 19، جلوهایی در ادبیات ایران دوران مشروطه به بعد پیدا می کند. در واقع، آشنایی شعرا و نویسندگان ایران با ادبیات غرب و به ویژه ادبیات فرانسه باعث تاثیرگذاری این مکتب در سبک و سیاق ادیبان ایران می شود و آثار آن از اوایل دوران مشروطه در متون ادبی ایرانی پدیدار می گردد. آن ها به طبیعت پناه می برند تا در آن آرامش و الهام بیابند. براساس آنچه خو در اشعارشان می گویند، طبیعت حالت روحی ایشان را منعکس می کند. در ادامه، آن ها به گذشته ای آرمانی روی می آورند که یا در سادگی دوران کودکی تبلور پیدا می کند یا در گذشته ای دور و پرشکوه در تاریخ کشورشان. بنابراین در آثار این شعرا میل به تغییر، قیام و انقلاب نیز وجود دارد که می توان آن را در احساسات ملی گرایانه آن ها مشاهده کرد. در این مقاله سعی شده تا به روشی تطبیقی و با کنار هم قرار دادن اشعار ویکتور هوگو، شهریار و بهار و با تمرکز بر سه مضمون طبیعت، نوستالژی و احساسات ملی گرایانه، به دریافت شاعران فارسی گو از شاعر رمانتیک فرانسوی اشاره و شباهت ها و درونمایه های مشترک برجسته شود.
    کلیدواژگان: رمانتیسم، بهار، شهریار، هوگو، ناسیونالیسم، طبیعت، نوستالژی
  • عاطفه نوارچی صفحات 107-118
    بنظر می رسد، تکرار که فرایندی اجتناب ناپذیر در هر نوع یادگیری از جمله یادگیری زبان های خارجی است، چندی است که مانند گذشته در مجموعه های آموزشی مورد تاکید نمی باشد. با این وجود نمی توان لزوم و ضرورت آن را در آموزش و فراگیری و تاثیر آن بر روی حافظه منکر شد. در این مقاله پس از یادآوری اجمالی جایگاه تکرار در روش های آموزشی پیشین (از روش های سنتی گرامر/ترجمه تا روش ساختاری کلی سمعی و بصری)، به بررسی انواع عملکرد و به کارگیری آن در طول تاریخ آموزش زبان پرداخته و سپس اشکال جدید آن در رویکرد ارتباطی را یادآور شده ایم. با توجه به دلایل از بین رفتن اشکال قدیمی تکرار، سعی بر آن داشته ایم که فعالیتی را در حیطه ترجمه از زبان مادری به زبان خارجی ارائه دهیم که با به کارگیری معلومات قبلی و افزودن به آن ها یادآور رویکرد چرخشی است و می تواند به نوعی دراشکال جدید تکرار قرار گیرد و سپس دستاوردهای آموزشی این نوع فعالیت را بر شمرده ایم.
    کلیدواژگان: تکرار، تولید، زبان مادری، زبان خارجی، ترجمه از زبان مادری به زبان خارجی، حافظه، فعالیت شناختی ذهن
  • محمد مهدی سلطانی سروستانی، زهره ناصحی صفحات 119-136
    واقع گرایی در تئاتر به معنای تئاتر واقعی نیست. هیچ واقعیتی نمی تواند بدون اینکه تحریف شود حتی در نزد متعصب ترین رئالیست ها بر روی صحنه اجرا گردد. آنهایی که از ناتورالیسم به عنوان یک پدیده مبتذل در هنر نام می برند به دنبال شیوه ای از واقعگرایی هستند که از واقعیت روزمره تقلید نکند بلکه آگاهانه واقعیتی را بیافرینند که سوای اینکه توهمی از واقعیت را ایجاد می کند به نقد واقعیت هم بپردازد. از این رو، رئالیسم آگاه قصد دارد واقعیت پیرامونش را بر اساس ارتباط علت و معلولی نقد و افشا نماید. در این ارتباط است که رئالیسم تقلیدی به «رئالیسم آگاه» تبدیل می شود. دراین پژوهش، سعی داشته ایم به شیوه قیاسی، واقعیت خام را با واقعیت آگاه تحلیل نماییم. بدین منظور، پس از تلاش برای ارائه تعریفی از واقعیت و هنر واقع گرا و با معرفی نظریات مطابقت و موافقت در رئالیسم و اجراهای رئالیستی، تحول تئاتر واقع گرا از مدل سنتی تا مدرن آن را مورد مقایسه قرار داده ایم.
    کلیدواژگان: واقعیت، واقعگرایی، تئاتر رئالیستی، رئالیسم آگاه، رئالیسم خام
|
  • Farnak Ashrafi, Farnaz Arfaizadeh Pages 5-20
    L’étude de l’espace est considérée comme un enjeu majeur dans l’étude des œuvres littéraires. Car, cette notion et ses représentations stéréotypées peuvent entrer en relation avec divers concepts et significations dans l’univers littéraire. La corrélation entre l’espace et la mise en œuvre des univers autobiographiques et autofictionnels chez Colette donne une particularité remarquable à l’espace chez cet écrivain. C’est ainsi que la notion de l’espace semble être une notion plurielle dans Sido, Les Vrilles de la vigne et Le Blé en herbe, trois œuvres majeurs de l’écrivain-femme du XXe siècle, Colette. Parmi ces trois œuvres, la première est une autobiographie tandis que les deux autres peuvent être qualifiées d’autofiction. En nous servant de la critique thématique de Bachelard et de Jean-Pierre Richard, nous avons essayé d’étudier la manière dont cet espace, sa représentation et son organisation tissent des relations avec l’univers littéraire de cet auteur dans ces trois œuvres. Nous espérons que cette recherche nous orientera vers de nouveaux thèmes dans ces ouvrages et nous aidera à mieux comprendre l’univers imaginaire de leur auteur, sa personnalité, et surtout le rôle de l’espace dans la réécriture des souvenirs dans les cadres des romans.
    Keywords: Colette, espace, Sido, Les Vrilles de la Vigne, Le Blé en herbe
  • Safieh Assili, Mohammad RÉza Farsian Pages 21-32
    Inspirant de Thomas More, François Rabelais rédige à son tour la première utopie française en créant «L’abbaye de Thélème», petit milieu idéal où se développent et se réalisent les idées rabelaisiennes. Il y peint une société sans contraintes et sans conflits, une société civile et religieuse. Sous sa plume naissent des personnages gigantesques comme Gargantua qui, malgré leur taille effrayante et démesurée, possèdent des capacités spirituelles et intellectuelles considérables. De même, sachant lire et écrire, les habitants de Thélème ont une vaste connaissance dans des domaines divers. Aucune trace de la formation stérile du Moyen Age, aucune hiérarchie entre les moines, la terre idéale de Rabelais est dépourvue de tout trait médiéval. Dans cette recherche, en nous appuyant sur l’approche thématique, nous allons voir comment Rabelais peint la réalité de son temps à travers «L’abbaye de Thélème».
    Keywords: Littérature française du XVIe siècle, utopie, Rabelais, Gargantua, abbaye de Thélème
  • Zahra Bornai Zonouzi, Mehdi Heydari Pages 33-48
    Aujourd’hui, les progrès techniques et la modernité perturbent la quiétude humaine; ce qui constitue lune des préoccupations principales des écrivains contemporains, y compris Le Clézio et Tournier, qui trouvent la vie humaine en péril, c’est pourquoi ils recourent à la nature primitive. Au constat du penseur allemand, Heidegger, la cause essentielle de l’angoisse de l’homme moderne est due au sentiment de la lacune chez l’être. Heidegger trouve la seule solution dans le retour à l’être. Jaspers, à l’image de Heidegger représente sa méthode d’une façon positive. Pourtant celui-ci apprécie que l’homme pour s’enfuir de l’absurdité d’un tel univers doit recourir à Dieu. Le problème essentiel posé par les écrivains mentionnés, semble être celui de l’identité de l’homme moderne. Les protagonistes des œuvres de ces écrivains accusent brutalement le monde moderne, une ère où l’humanité a pris connaissance de son effort pour ne bâtir qu’un enfer terrestre. Dans cet article, nous avons envisagé danalyser lunivers interne de ces deux œuvres en nous appuyant sur les idées bachelardiennes. L'étude du procédé expressif de lhostilité de ces deux écrivains contre la vie moderne daujourd’hui est le but essentiel de cette recherche.
    Keywords: Mythe du bon sauvage, modernité, solitude, voyage, innocence
  • Mohammad Hassani, Vahid Nejad Mohammad, Maryam Shohoudi, Masoumeh Talebi Pages 49-68
    La recherche présente a pour objet d’évaluer les éléments fondamentaux de l’enseignement efficace du français selon les étudiants de la langue et littérature anglaises. La méthode appliquée de la recherche se forme par la démarche descriptive-corrélative. Le corpus statistique de la recherche est composé de 128 étudiants de la langue et littérature anglaise en 2003-2004 à l’université d’Urmia-Iran dont l’ensemble a été choisi, par une recension complète, de répondre aux questionnaires. Les résultats montrent que: 1. La composition des éléments octogonaux en tant que les éléments fondamentaux de l’enseignement efficace du français possède une adéquation relativement avantageux. 2. Les résultats du coefficient corrélatif de Pearson dénotent qu’il y a un lien positif et significatif entre la plupart des éléments fondamentaux de l’enseignement efficace du français. 3. Les résultats du test «t» indiquent que les étudiants évaluent significativement leurs enseignants de français au-dessous de la moyenne théorique en fonction des éléments de "la maîtrise du contenu, de la gestion des cours et de l’appréciation de l’apprentissage, et au-dessus de la moyenne théorique en fonction des éléments de l’offre du contenu, de la direction, du respect des questions morales en enseignement et des habiletés communicatives".
    Keywords: Etudiants danglais, enseignement efficace, français, habileté, enseignant, cours
  • Rozita Ilani Pages 69-85
    À la recherche du temps perdu, chef-d'œuvre de Marcel Proust et analyse littéraire et sociologique de la France au début du siècle précédent, est bâti par des mots spécifiques qui reflètent la culture française de son temps. La traduction de ces mots exige lapplication de certaines stratégies. Cette étude s’est concentrée sur la traduction de quelques noms propres des personnages fictifs et réels, les médias, les nourritures et les toponymes avec des connotations spéciales dans La recherche. Nous avons étudié la traduction de Sahabi pour mettre en relief ses stratégies choisies: la stratégie de la transcription phonétique préserve l’étrangeté et la couleur locale du texte original; alors que l’explication, l’adaptation et la généralisation se concentrent sur la compréhension du public iranien. Nous avons enfin analysé les conséquences de ces stratégies choisies. Les exemples montrent que la transcription phonétique transmet bien le sens culturel des noms dans la mesure où elle est accomplie par des explications supplémentaires du traducteur dans les notes ou celles de lauteur dans le contexte proche des mots. Au contraire, la généralisation et l’adaptation du texte traduit neutralisent la couleur locale et l’implantation dans la culture française serait donc moins forte.
    Keywords: La recherche, Mehdi Sahabi, stratégies de traduction, noms culturels, adaptation, explication, généralisation
  • Farzaneh Karimian, Mahssa Emamat Jomeh Pages 87-106
    Le romantisme est un mouvement littéraire qui sest reproduit en quelque sorte, en Iran par la connaissance de la littérature occidentale, notamment française. Sa notoriété s’est projetée sur les textes littéraires iraniens dès le début de l’époque constitutionnelle. Beaucoup de poètes iraniens ont été inspirés par les divers aspects des vers du chef de file, en particulier Mohammad Hosein Šahriâr et Malek-ol-Šoarây-e Bahâr dont les écrits font surtout écho au romantisme hugolien. La nature joue un grand rôle chez ces poètes qui s’y réfugient pour trouver tranquillité voire inspiration. Par la suite, ils se tournent vers un passé idéal qui se manifeste dans leur enfance où tout était simple ou bien dans une époque glorieuse du passé dans leur histoire. Ainsi existe-t-il toujours chez eux un désir de changer le monde, un désir de soulèvement que l’on peut voir dans leur nationalisme. L’objectif de cet article est de mettre en parallèle les poèmes de Victor Hugo, le fondateur du romantisme en France, et les poètes iraniens cités afin de souligner la réception du maître romantique en Iran tout en accentuant le genre de rapports qui s’établit entre leurs écrits et les convergences qui se dégagent de cette étude comparée.
    Keywords: Romantisme, Bahâr, Šahriâr, Hugo, nationalisme, nature, nostalgie
  • AtÉfÉ Navartchi Pages 107-118
    La répétition, un mécanisme indispensable pour tout apprentissage dont celui des langues étrangères, paraît, depuis un certain temps, avoir perdu en crédibilité dans les nouveaux ensembles pédagogiques. Pourtant nul doute de sa nécessité dans le processus d’enseignement/apprentissage par son effet sur la mémoire. Dans cet article, après avoir brièvement rappelé la place de la répétition dans les méthodologies précédentes (depuis la méthodologie traditionnelle grammaire/traduction jusqu’à la méthodologie SGAV), nous avons essayé de distinguer les différents fonctions et usages de cette pratique à travers l’histoire de la didactique et de repérer son existence sous ses nouvelles formes dans l’approche communicative. Consciente des raisons de la disparition des formes traditionnelles de cet exercice, nous avons tenté également de proposer une activité, du type version, qui pourrait s’inscrire dans les activités de lapproche en spirale: une forme de répétition qui consiste à la reprise des éléments déjà acquis et l’addition de nouveaux éléments. A la fin, nous avons essayé de présenter les atouts pédagogiques que pourrait proposer cette activité de production et de répétition.
    Keywords: Répétition, reproduction, langue maternelle, langue étrangère, version, mémoire, activité cognitive
  • Mohammad, Mehdi Soltani Sarvestani, Zohreh Nassehi Pages 119-136
    Le réalisme théâtral n’est pas le théâtre du réel pur. Aucune réalité ne peut être représentée sur scène sans être déviée même chez les réalistes les plus virulents. Ceux qui considèrent le naturalisme comme une banalité dans l’art, cherchent un réalisme qui n’imiterait pas la réalité quotidienne mais une création consciente de la réalité, qui loin de se perdre dans une illusion de la réalité, se met encore à la critiquer. De ce fait, le réalisme conscient vise à dénoncer la réalité qui l’entoure selon les rapports de causes à effets. C’est ainsi que le réalisme d’imitation se transforme en un «réalisme conscient». Mais comment cette conscience du réalisme se manifeste-t-elle dans le théâtre contemporain? Pour répondre à cette question, nous avons tenté d’analyser la réalité pure et la réalité consciente dans le théâtre contemporain par une approche comparatiste.
    Keywords: Réalité, réalisme, théâtre réaliste, réalisme conscient, art stylisé